Zorgtrajectbegeleiding/ Case management Dementie
Als je te maken krijgt met dementie, is het fijn om op weg te worden geholpen. Onze zorgtrajectbegeleider begeleidt mensen met dementie en hun naasten in het vinden van hun weg in de nieuwe situatie. Passend bij de cliënt en zijn of haar omgeving, kijkt zij hoe de cliënt zo lang mogelijk op een prettige en veilige manier thuis kan blijven wonen. Zowel voor de cliënt zelf als voor zijn of haar mantelzorgers.
De zorgtrajectbegeleiders werken hierin samen met de zorgtajectbegeleiders van andere zorgorganisaties in het netwerk dementie Eindhoven en omgeving. Kijk hier voor meer informatie op Netwerk Dementie Eindhoven.
Een zorgtrajectbegeleider wordt ingeschakeld door de huisarts of het ziekenhuis. Als mensen zich zorgen maken over hun geheugen is het goed om dit eerst met de huisarts te bespreken. De huisarts kan onderzoek doen of doorverwijzen naar een specialist. Als er een diagnose dementie is gesteld, verwijst de huisarts of specialist door naar een zorgtrajectbegeleider.
Als je (een vermoeden van) dementie hebt, en je wilt graag begeleiding van een zorgtrajectbegeleider, maak dan een afspraak met jouw huisarts. De huisarts bespreekt jouw zorgen en kijkt samen met jou naar het vervolg; zijn er onderzoeken nodig of kan een zorgtrajectbegeleider al meteen worden ingeschakeld.
Hoe intensief een zorgtrajectbegeleider betrokken is, wordt bepaald in samenspraak met de cliënt en de mantelzorger(s). Dat is enerzijds afhankelijk van waar de behoefte van cliënt en mantelzorger(s) ligt en anderzijds hoe de situatie is, waarin cliënt en mantelzorger(s) zich bevinden.
Wat doet een zorgtrajectbegeleider
Uitleg geven
Een zorgtrajectbegeleider begeleidt cliënten – en hun mantelzorgers – die met dementie te maken krijgen. Een zorgtrajectbegeleider komt dan bij de mensen thuis om uitleg te geven over dementie. En over vragen als: hoe ga je eigenlijk om met iemand die vaak iets vergeet of steeds hetzelfde aan je vraagt?
Regelen
Een zorgtrajectbegeleider helpt ook bij de regeltaken zoals bijv. het aanvragen van een indicatie, begeleiding naar een dagopvang of overleg met betrokken instanties.
Wegwijs in het zorglandschap
Een zorgtrajectbegeleider is op de hoogte van wetten en regels, de wachttijden en weet weg naar andere zorgverleners. En hij/zij weet ook welke activiteiten er in de buurt worden georganiseerd rondom dementie.
Luisterend oor
Natuurlijk biedt een zorgtrajectbegeleider ook een luisterend oor aan cliënt en mantelzorger(s) die zich zorgen maken of ervaringen willen delen.