De historie van de verpleegkundige.
Vroeger verpleegden en verzorgden mensen uit naastenliefde. Er was geen opleiding voor nodig om het werk te kunnen doen. Binnen deze eerste vormen van verplegen speelde de medicijnman een sleutelrol. De belangrijkste handelingen waren wrijvingen/massage, wassen, wondverzorging en het toepassen van kruidenpreparaten. De diaconessen waren de eerste wijkverpleegkundigen. In opdracht van de kerkgemeente bezochten zij zieken thuis om te zorgen, te bidden en Bijbelles te geven. (Bron: Wikipedia)
?? ???? ??? ???? ??? ??? ???????????????? ?? ???? ???? ?????? ???. ???? ??????? ?? ????????? (???) ???? ??????? ??? ??? ??? ??? ??????????????????? ?? ?? ??? ????:
Collega In Opleiding
‘’Ik ben 33 jaar en ben al een tijdje Collega In Opleiding (CIO) bij A Zorg! Ik ben hier binnengekomen in de functie helpende en binnen A Zorg heb ik mijn helpende plus opleiding mogen behalen. Hierna werd mij aangeboden om de verzorgende IG opleiding te volgen. Nu zit ik halverwege de opleiding verzorgende IG. Super fijn dat ik dit aangeboden krijg vanuit A Zorg en kan doorgroeien binnen het bedrijf! Door het behalen van deze opleidingen wordt het werk namelijk ook steeds leuker omdat ik nu veel meer mag doen bij een cliënt. Zonder het behalen van deze opleidingen zou ik me niet volledig kunnen geven.
Voldoening
Het allerleukste aan de thuiszorg vind ik dat het zo afwisselend is doordat je met verschillende cliënten werkt. De zorg die je moet geven verschilt elke dag maar het is eigenlijk veel meer dan dat! Je bent niet alleen bij de cliënten thuis maar bent ook regelmatig op kantoor te vinden voor bijvoorbeeld contact met huisartsen, apotheken of familie van de cliënten…etc. Past deze zorg nog bij iemand? Of kunnen we de zorg teruggeven? Toch ligt mijn kracht meer bij het persoonlijke werk bij de cliënten thuis. Iemand helpen geeft me een heel goed gevoel en voldoening!
Routes
Op een route heb je ongeveer 10 cliënten en dat kan soms best pittig zijn. Dit is afhankelijk van wat er bij de cliënten speelt. Vanmorgen was bijvoorbeeld best zwaar omdat er veel ditjes en datjes waren waardoor de dienst erg lang duurde en ook uitliep. Er was een dame die last had van haar buik. Dan stel je wat vragen of doe je een test en dit kost extra tijd. Hierdoor moet je bij een andere client misschien een stap minder doen zodat de route niet verandert. Maar dit is elke dag anders. Op een standaard dag kan je gewoon het zorgplan volgen en zijn er geen rare of onverwachte zaken aan de hand.
Het team
Wat ik zo fijn vind aan het werken bij A Zorg is ons transparante team. We zijn heel open en eerlijk naar elkaar en ik heb ook een goede band met mijn collega’s wat het werk erg fijn maakt. Je gaat zelfstandig op route maar toch heb je meerdere malen per dag contact met elkaar. We starten ‘s ochtends namelijk op met een startbericht waarin je laat weten dat je wakker bent en bent begonnen aan je route. Tussen je route door heb je veel contact over hoe het gaat bij elkaar, of je uitloopt en of je hulp kan gebruiken. Ook laat je altijd weten dat je klaar bent met je dienst en of je misschien nog een collega kan helpen. Ook al werk je veel alleen, je hebt hierdoor niet het gevoel dat je er alleen voorstaat.’’ M. de Greef